Cine stabilește, de fapt, prețul pieței imobiliare?

blog-image

Te gândești de mult timp să iți achiziționezi o locuință, dar faci parte din acea categorie de clienți care încă mai speră la o minune și așteaptă ca prețul apartamentelor să scadă considerabil în următoarele luni? Desi urmărești piața imobiliară de ceva timp și ești la zi cu ofertele de apartamente, nu poți încă să te decizi în ceea ce privește achiziția unui imobil, pentru că ai impresia că preturile au luat-o razna? Chiar dacă în perioada următoare se anunță o recesiune , specialiștii sunt de părere că prețul imobilelor nu va scădea, se poate miza doar pe o stabilizare a pieței.

În articolul de blog imobiliar de astăzi, o să iți prezentăm în câteva idei de ce prețurile sunt acolo unde sunt și cine stabilește, de fapt prețul pieței.

De-a lungul timpului s-a tot vorbit de faptul că agențiile imobiliare sunt cele care dau ora exactă și stabilesc preturile imobilelor, că agenții vin și peste noapte umflă prețul unui imobil cu 10%. Nimic mai greșit.

Prețurile imobilelor trebuie văzute, în primul rând, prin prisma cererii. Cu cât raportul cerere-ofertă este mai mare, cu atât prețurile vor urma un trend ascendent. În marile orașe se poate vedea cel mai bine acest fenomen al cererii mari. Aici se stabilesc cel mai adesea oamenii care pleacă din mediul rural sau din orașe mai mici unde nu au job-uri și își caută un loc unde să se reinventeze. Astfel, ei au nevoie de o locuință, un loc pe care să îl transforme în acasă. Acesta este motivul pentru care în marile orașe există încă o cerere mai mare decât oferta.

Dacă ne raportăm la prețurile imobilelor noi, cererea mare și dorința oamenilor de a locui cât mai aproape de un loc de muncă mai bine plătit, pot fi considerate principalele motivele pentru care dezvoltatorii imobiliari continua să speculeze preturile. Aici intervine rolul agentului imobiliar, care trebuie să educe piața și să sugereze prețuri corecte pentru fiecare imobil.

Dacă ne oprim asupra imobilelor vechi, preturile acestora ar putea să ne pună și mai mult pe gânduri. Te întrebi adesea de ce prețul imobilelor vechi este la fel de mare că al celor noi, deși în ele trebuie investiți încă mulți bani înainte de a te putea muta? Tot datorită cererii mari din piață.

Să luam un exemplu. Un apartament vechi, situat într-o zonă bună a orașului, care nu are nici un fel de îmbunatățire, își poate explica prețul prin faptul că se afla aproape de principalele puncte de interes ale orașului, în proximitate de scoli, grădinițe, stații de autobuz, magazine, farmacii etc. Când o astfel de locuință este scoasă la vânzare la un preț corect și peste noapte apar mai mulți potențiali cumpărători, în mintea proprietarului se naște ideea că imobilul sau valorează mult mai mult. Așa apare ideea de a crește prețul peste noapte, o practica lipsită de etică, dar des întâlnită în rândul vânzătorilor. Dar lăcomia și lipsa de profesionalism sunt adesea taxate de către client și vei avea surpriza de a rămâne cu apartamentul listat la vânzare pentru mult timp, fară o ofertă concretă.

Daca ești în căutarea unui apartament de vânzare în Sibiu sau dorești să vinzi unul, nu mai așteptă și lasă specialiștii să iți dea o mănă de ajutor.

Până atunci, vezi aici toată oferta noastră de apartamente și cele mai spectaculoase tururi virtuale.

Te așteptăm să ne urmărești și pe social media, pe paginile noastre de facebook, instragram și tiktok.