Calculator taxe notariale

Preţ vânzare
Curs BNR 1 Euro = 4.964 lei
Mod plată

Taxe cumpărător

Persoană fizică ▼
Onorariu vânzare lei
Onorariu ipotecă lei
Intabulare vânzare lei
Intabulare ipotecă lei

Taxe vânzător

Persoană fizică ▼
Impozit lei
Extras CF lei

Tarifele notariale pot varia de la un birou notarial la altul, cu excepția taxelor datorate statului (impozit, taxă intabulare). Pentru a afla toate costurile vânzării, puteți folosi calculatorul nostru online. Oferim tarife minime pentru serviciile noastre.

Nu, calculatorul afișează toate taxele implicate în vânzarea unui bun imobil.

Onorariul notarial pentru autentificarea contractului de vânzare și intabularea lui în cartea funciară va fi plătit de către cumpărător. În cazul în care imobilul este achiziționat prin intermediul unui credit ipotecar bancar, cumpărătorul va trebui să plătească, de asemenea, onorariul pentru autentificarea contractului de ipotecă și intabularea ipotecii în cartea funciară.

Vânzătorul va fi responsabil de plata taxei OCPI pentru eliberarea extrasului de carte funciară de autentificare în valoare de 40 lei și a impozitului pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare.

Calculatorul va indica taxele care sunt de plată de către cumpărător și vânzător, prin intermediul formularului afișat.

Deoarece nedeclararea valorii reale poate avea consecințe penale pentru evaziune fiscală și consecințe civile pentru anularea actului în cazul unui preț fictiv sau derizoriu, este obligatoriu ca părțile să declare prețul real în actul de vânzare. Pentru mai multe informatii despre acest subiect click AICI.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, se percepe impozit pe venitul din vânzarea imobilelor din patrimoniul personal, chiar și atunci când prețul nu depășește 450.000 de lei. Prin urmare, vânzătorul nu mai este scutit de plata impozitului sub acest plafon, așa cum se întâmpla în trecut.

Dacă imobilul este deținut de mai puțin de 3 ani, vânzarea se impozitează cu 3% din prețul de vânzare, iar dacă este deținut de mai mult de 3 ani, impozitul este de 1% din prețul de vânzare.

De asemenea, trebuie menționat că vânzarea imobilelor moștenite de mai puțin de 3 ani se impozitează și ea cu 3%. Este important de știut că impozitul este același indiferent de numărul de coproprietari și a cotelor deținute, ceea ce înseamnă că nu se ia în considerare valoarea cotei din imobil care revine fiecărui coproprietar pentru a stabili impozitul datorat de fiecare în parte.